RSS Feed

Ally McBeal: cu plus și minus la aniversare

vezi toate articolele de
11 Nov 2013 la 08:10 3 comentarii 475 vizualizari.

Dacă tot e ziua Calistei Flockhart, actrița pe care toată lumea o (re)cunoaște drept Ally McBeal, ambițioasa avocată din Boston, să ne amintim de serialul al cărui fane au devenit majoritatea femeilor (cu vârsta cuprinsă între 15 și să spunem …40 de ani, pe la sfârșitul anilor 90).

Plusuri: în Ally McBeal s-a discutat pentru prima dată (în acea perioadă) despre libertățile sexuale ale femeilor care le ajungeau din urmă pe cele ale bărbaților, era o noutate, un subiect despre care nu se discuta în emisiunile educative pentru adolescenți. (Corect ar fi să spunem că subiectul n-a fost niciodată dezbătut într-o emisiune realizată vreodată în România ci că am trecut din lac în puț, de la emisiuni în care se evita elegant subiectul sex la cele în care femeile sunt obiectualizate la modul cel mai rudimentar chiar de către moderatoare femei, ceea ce pare mai degrabă un regres).

Chiar dacă Ally McBeal a reprezentat modelul femeii foarte bine înfiptă în cariera ei avocățească, veșnic îndrăgostită, veșnic nemulțumită de viața sa personală serialul n-a fost doar despre acest singur model de viață. Ceea ce e bine. Împreună cu serialul au apărut și câteva personaje feminine ieșite din tiparele comode cu care ne învățau școala și familiile să ne identificăm. Un gram de schimbare binevenită față de ideea că femeile trebuie să fie neapărat heterosexuale, inhibate, cuminți, muncitoare, foarte reținute, mame și frumoase ca să reușească în viață. Cam puțin totuși. Iar copilul horror care mai apărea din când în când în imaginația avocatei a fost destul de înspăimântător.

Sigur, acum, serialul a devenit ceva complet nerealist iar singura bucățică de farmec care i-a mai rămas are legătură cu nostalgia fiecăruia în legătură cu perioada specifică în care l-a văzut. Pe lângă gramul de plusuri, Ally McBeal are și o tonă de defecte.

Minusuri: personajul principal este preocupat doar de propriile sale probleme, o fi interesant o vreme să urmărești aventurile unei femei egocentrice (să zicem, asta ca să iei o pauză de la zecile de seriale și filme care sunt despre egocentricii bărbați) însă într-un final devine (la fel de) obositor. Apoi, nu toate femeile cu o carieră reușită visează să-și întemeieze o familie și-și fac griji obsesiv despre cum le ticăie ceasul biologic. Tot în Ally McBeal au apărut câteva cazuri de hărțuire sexuală care până la urmă n-au mai fost rezolvate, au rămas așa…nici calde, nici reci, ba chiar mai mult, unele cazuri de hărțuire sexuală au fost demascate de către Ally însăși că ar fi false. Destul de ciudat, serialul începe cu ea fiind pipăită de unul dintre colegi, motiv pentru care-și dă demisia.

Și nu poți să nu te întrebi câte dintre femeile care urmăreau serialul au devenit niște avocate glamoroase între timp? Și câte-și permit să stea jumătate din zi de muncă în toaleta mixtă de la job – mediu atât de propice pentru bârfăraia de birou? Și mai ales câte dintre femeile care urmăreau serialul lucrează într-un birou de avocatură, au posturi de conducere sau cel puțin de asociate acolo și pot să-și negocieze salariul și drepturile de la egal la egal cu șeful lor?

Dacă vă doriți totuși să revedeți serialul acesta este difuzat pe Euforia TV de luni până vineri de la ora 0:00.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


3 comments
 • 1

  Mie îmi părea hidos de slabă!

 • 2

  Pe mine nu m-au învăţat niciodată la şcoală sau în familie că femeile ar trebui să fie ”heterosexuale, inhibate, cuminți, muncitoare, foarte reținute, mame și frumoase ca să reușească în viață.”.

  Eu singur am dedus, după ani de experienţă, că dimpotrivă, ca să reuşească în viaţă trebuie să fie opusul la aproape tot din ce scrie acolo. Oricum, cu altceva nu prea au cu ce.

 • 3

  All things coisednred, this is a first class post

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pandora’s, platforma feminină de comentarii, bloguri şi opinii REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!