RSS Feed

Nu-i de bine să faci bine

vezi toate articolele de
05 May 2012 la 12:11 24 comentarii 1108 vizualizari.

Bunătatea,  acea decolorare a fiinţei.  Da, aşa este percepută uneori o asemenea stare. Înclin să cred că lumea a devenit atât de aridă, încât mii de litri de fapte bune nu ar putea să o înverzească. Mă uit în jur, fac reconstituiri în cotidian de parcă aş fi la ora de verificare a bunului simţ şi mă tot întreb care e motivaţia celor care se surpă într-un hal fără de hal. Asta în cazul în care au fost cândva înzestraţi cu darul binefacerii. Pentru că, la felul cum se comportă, mă fac să fiu din ce în ce mai sigură că „oamenii nu se schimbă, ci devin din ce în ce mai mult aceiaşi”.

Iată cum, pe zi ce trece, dau de persoane care sfidează bunul caracter. Eu aş numi asta eşec  existenţial. Atunci când poţi face bine, dar aburii succesului îţi amorţesc  sensibilitatea faţă de semeni, devii un soi de practicant al indiferenţei fără justă cauză. Să luăm, de pildă, persoane care ajung într-un anume moment al vieţii profesionale, undeva sus, şi care dintr-un soi de fericire care le inundă porii încep să se comporte igrasios cu cei din jur. Tratează pe ceilalţi de parcă acum pot orice, dintr-o dată li s-au diluat toate fricile, iar cei care cândva erau colegi de dat socoteală sunt acum percepuţi drept rataţi certaţi cu mirificul univers al promovării. Noii înstăriţi în câmpul muncii uită de ceea ce este mai important – să asculte, să colaboreze, să înţeleagă, să aprecieze şi nu în ultimul rând, să dăruiască – din ceea ce ştiu, au dobândit şi poartă cu ei.

Sunt din ce în ce mai puţini cei care sunt dispuşi să ajute. Să facă gratuităţi, cum zic unii, egalând a face bine cu a fi slab. Ruşinos, aş completa eu. Am întâlnit creatori în ale artelor care consideră că dacă sunt artişti adevăraţi nu au cum să aibă prevăzută în organigrama manifestărilor  o astfel de atitudine. Cum să vină să împărtăşească celorlalţi din ale lor, aşa fără nimic? De parcă bucuria pe care ar semăna-o în inimile celor care vin să-i vadă, aprecierea pe care ar aduna-o, nu ar fi suficiente. Da, ştiu, astea nu ţin de foame. Însă ţin de legea compensaţiei. Undeva, cândva, toate acestea se vor întoarce înzecit, însutit, înmiit.

Şi nu sunt visătoare. Sunt doar cineva care îşi doreşte să vadă că bogăţia spirituală este vânată mai ceva ca aurul de la Roşia Montană.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


24 comments
 • 1

  @Diana Petrut, eu nu sunt grenul care comentează la modul: ”Iartă-i Doamne!”. Cât timp pot funcționa nu pierd din verede că ar putea fi de datoria mea, să-mi bag ceva în d-zei lor închipuiți și zodiile mami lor. Dacă pentru mine este prea mult să spun un ”nu răspicat”, și să acționez în consecință atunci cine să o facă, D-zeu?! :|

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-05 14:17:56 | Raporteaza
 • 2

  Este în firea oricui să mai și ”greșească”. Dar ce te faci cu cine greșește și prr0stește pe altcineva să repare la loc? Crezi că ar aveam vreun rost să-ți pui întrebări în această privință sau ar trebui să treci direct la fapte? Părerea mea este, că nu are rost să eziți, pentru că de cele mai multe atunci când ajungi să realizezi că ceva este putred, cu siguranță ai pierdut între timp prea mult teren. Iar clipa care urmează ar putea să fie, și ultima (pentru cei ca tine).

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-05 14:32:35 | Raporteaza
 • 3

  Ce-ai zis în titlu are un corespondent în engleză. No good deed goes unpunished. :D

  Mă gândesc că există mai multe motivaţii de a face bine:

  a) educaţie b) religie c) imagine d) răzbunare e) eficienţă

  Un om în diferite faze ale vieţii poate să comită binele din unul sau mai multe motive din cele de mai sus.Nu sunt sigur că nu sunt şi altele. Dar din cele de mai sus favorita mea e eficienţa. Pentru că de multe ori ţi-e atît de uşor să faci un bine altuia sau mai multora încât nu poţi să rezişti tentaţiei. Întrebarea e: cât de mult se poate abţine o persoană publică să facă binele când are oportunităţi şi îi este uşor să o facă? Dar poate că respectivii se gândesc să nu încalce directiva karmică nr.1 care spune că nu trebuie să intervii în soarta celor care şi-o merită. Nu ştiu.

 • 4

  A şi mi-am adus aminte de o altă zicală în engleză în conexiune cu punctul d) de mai sus, give them engough rope… poate de aia bagă FMI-ul bani la corupţia din România.

 • 5

  @George, nu ai înțeles nimic. :roll: Diana vrea o lume mai bună și atât. Regret dar o lume mai bună și-au dorit oamenii din toteauna, și aceasta nu se face singură. Istețimea au vrut să aibe dintodeauna cât mai multi prroști de prrostit, și să traiască regește fară obraznici ”paparazzi”. :lol:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 05:04:05 | Raporteaza
 • 6

  Pe mine nu mă deranjează că istețimea i-a înduplecat pe aceia de la fmi să le dea mălai pe socoteala la fraeri. Mă deranjează că au pretenția ca fraerii să zică că e bine ce fac. Cât de cvrvă ar trebui să fi, încăt să-ți fie extirpată jucăria pe viu de fetișiști iar tu să mimezi 0rgasmul ca să nu mori ca prroastă. :evil:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 05:20:20 | Raporteaza
 • 7

  Cine nu muncește nu greșește. Băi, dar când greșești, și ți-ai bagat picioarele în ea de meserie, ar fi cazul să pregătești un loc în cimitir de o cruce printre ai tăi. Doar așa poți înțelege că m0rții sunt ”dezgropabili”.

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 05:34:01 | Raporteaza
 • 8

  Findcă totul e de rahat, afară de rahatul cu moț.

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 05:52:13 | Raporteaza
 • 9

  Deci sa inteleg ca te deranjeaza atitudinea unui coleg fata de tine? Oamenii care sunt rai cu tine sunt rai intai cu ei insusi. Fiecare reactioneaza in functie de evenimentele care l-au marcat si schimbat pe parcursul vietii si doar el stie care sunt si cum au fost simtite. Eu am inteles ca de fapt nimeni nu are nimic cu mine personal daca eu nu i-am cauzat starea respectiva. Fiecare si le stie pe ale lui iar cand reactiile celuilalt nu sunt justificate ma fac ca il ascult si trec peste el.

 • 10

  @fabian, ”Eu am inteles ca de fapt nimeni nu are nimic cu mine personal daca eu nu i-am cauzat starea respectiva.” Parcă ai fi M. Badea când își etala arsenalul în direct, pe onoarea mea, dacă nu ești el. :mrgreen: Din ciclul samurailor neliniștiți ce nu caută scandal. Câtă risipă de talent.. :lol:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 13:33:26 | Raporteaza
 • 11

  Gherțoi.. :evil:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 13:36:35 | Raporteaza
 • 12

  Eu personal nu fac un bine pentru că nu concep. Cine vrea bine întâi învață cum să ceară (chiar și schițând o nevoie dacă nu mai are glas). Cei răi nu au cum să fie răi cu ei înșiși, pentru că vor să ”devină” peste suferința altora. Deci se iubesc pe ei înșiși chiar și atunci când sunt niște masochiști sau masochiste, vor să aibă mai multă toleranță la durere decât alți, că să poată rupe când se va impune să-o facă.

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-06 13:58:22 | Raporteaza
 • 13

  Pe cuvantul meu daca mai stiu pe unde am ramas. M-am pierdut prin Pandora-apostrof-s! Unde naiba ma aflu? Sunt mai multi limbrici pe aici decat oameni, viu colorati, aprig disputati………. Cred ca am dat peste etapa de inceput a plasmuirii Pandorei, cand totul era un abur cald, cand tot felul de nevertebrate, lichene, bureti si viermi-demoni colcaiau ca niste degete slabanoage, lungi, negre si rasfirate, aidoma mortii, din toate ungherele acestui loc primitiv de Pandora. Am depistat mai multe tipuri de limbrici. Provin, cumva, din originarul Limbric-Demon? Intreb si eu…..Hellooo, ma aude cineva pe aici? Toti sunt morti………..

 • 14

  @ Danny pandoras.realit../

 • 15

  @Danny M-am grăbit de două ori. Odată că am intrat pe acest site pseudofeminist şi am comentat, a doua oară că am pus link-ul de mai sus pe care l-am luat de la “cele mai recente” de pe post-ul iniţial şi acum văd că e din 2010 acum regret dar nu găsesc nici un buton de ştergere. Probabil că după scurt timp o să regret şi acest comentariu.

 • 16

  Mi-a fost dor de tine, Diana. Mă bucur să te citesc din nou. :)

  Să dai e constitutiv sau nu. Sigur, se poate educa asta, însă n-ajunge niciodată ADN, oricâtă educaţie i-ai da. Şi mă îngrozeşte faptul că a da pare finit. Cred că mai degrabă te îmbolnăveşti de un fel de Alzheimer şi uiţi drumul către dar.

 • 17

  Nu, George, nu trebuie sa regreti nimic, viata merge inainte cu scris sau fara scris. Anafura ma-mii ei de viata, du-te dupa ea si nu regreta nimic. Scrie pana nu mai poti, comenteaza din rasputeri, simte-te auzit si chiar, si-n ciuda celor ce nu te vor, fa-te indragit!

 • 18

  Atunci, să învătăm a face daruri, dacă tot ne face plăcere. În primul rând este mai greu să primești decât să dai. Dar pentru a înțelege de se poate una ca asta în primul rând se cere a te cunoaște pe tine. Cât privește dărnicia. Darul trebuie să-ți ți se îngroape în carne precum inelul de cununie. Doar astfel atunci când îl oferi va fi o experiență deosebit de realistă și sinceră. Atenție însă să nu încapă urmă de regret (să nu știe stânga ce face dreapta) Pentru că jertfa se va face în sânge, și nu este de bine. Un semn este că ar atunci când simți că te apasă o răspundere pentru suferința cui încerci să ajuți.

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-09 00:52:22 | Raporteaza
 • 19

  @George, aici nu poți sterge nimic. :| blog rulz. Tot este live, motamo, copy/ past, enter, șamd. Kraftwerk – Ohm Sweet Ohm youtube.com/wat../

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-09 01:13:21 | Raporteaza
 • 20

  Ce poziție ingrată, în care fiecare îți vrea binele dar nimeni nu îți dă dreptul să alegi, și nu îți este permis să refuzi. :evil:

  alt limbricul roz bon bon
  2012-05-09 01:31:33 | Raporteaza
 • 21

  Ce să înțeleg?! În definitiv se va ajunge și la întrebarea dacă e „avantajos” să să faci sex cu cine te placi? :mrgreen: Pentru că o regulă a „binelui” s-ar înțelege că e prin urmare una general valabilă. :|

  alt limbricul rozaliu
  2012-05-21 17:35:54 | Raporteaza
 • 22

  Cum i se mai zice la sex în măritiș?! Datorie conjugală.. :lol:

  alt limbricul rozaliu
  2012-05-21 17:39:14 | Raporteaza
 • 23

  Binele este cea mai ieftină remunerație. Bănuțul care trebuie înmulțit. Chiar dacă nu te pricepi să lucrezi cu oameni ai posibilitatea să le arăți că nu le porți dușmanie. Ciar dacă pentru răutatea lor vor trebui să platească. Pentru că cine poate să te calce pe tine, va călca și pe alcineva asemeni ție. De aceia ai răstunderea să nu dezermezi. Dacă cauți să-i zdrobești nu este ură sau răzbunare ci este un lucru inevitabil care li se va întâmpla.

  alt limbricul rozaliu
  2012-05-23 00:00:10 | Raporteaza
 • 24

  Între bine și rău este doar suferință. Iar plăcerea este singura care are „luciditatea” de a face diferența. :lol:

  alt limbricul rozaliu
  2012-05-23 00:20:47 | Raporteaza

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Sunt ceea ce sunt, dar vreau sa fiu mai mult
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!